Bebeklerde alerji yapan besinler listesi

Hangi meyveler alerji yapar?

Meyveler özellikle ürtiker olmak üzere, sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir.

Alerji olan bebeğe ne yapılır?

Bebeklerde alerjiye sebep olan besinler inek sütü, yumurta, buğday, soya, kuru yemiş ve balık ürünleridir. Anne sütüne ek olarak diğer besinleri tüketen bebeklerin yanısıra yeni doğan hatta anne karnındaki bebeklerde de besin alerjisi olabilmektedir.

Çocuğun neye alerjisi olduğunu nasıl anlarız?

Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.

Alerjisi olan bebekte neler görülür?

Çocuklarda en sık; süt, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı, balık ve bazı deniz ürünleri besin alerjisine neden olmaktadır. Alerji yapan besin alındıktan hemen sonra şikayetler ortaya çıktığı gibi 7 gün sonra da karın ağrısı ve kaşıntıyla da alerji kendini gösterebilir.

Meyve alerjisi nasıl anlaşılır?

Belirtileri arasında dudaklarda, ağızda ve boğazda yanma ve kaşıntı; gözlerde sulanma ve kaşıntı; hapşırık ve burun akıntısı görülebilir. Ağır durumlarda “ürtiker (kurdeşen)” gelişebilir. Çok daha nadiren kusma, ishal, astım belirtileri ve hatta şok ortaya çıkabilir.

Hangi yiyecekler kaşıntıya sebep olur?

Ancak tüketilen her besine karşı alerjik reaksiyonların gelişebileceği unutulmamalıdır.

  • İnek sütü
  • Yumurta.
  • Balık.
  • Yer fıstığı
  • Kuruyemişler (fındık, ceviz, antep fıstığı, vb)
  • Kabuklu deniz ürünleri.
  • Soya.
  • Buğday.

Bebeklerde alerji kendiliğinden geçer mi?

Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içinde kendiliğinden kayboluyor kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Besin alerjisi geliştiğinden şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olması gerekiyor.

About the Author

You may also like these