Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu kanun

1982 Anayasası'nın 10. maddesine 2004 yılında “kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. … 1982 Anayasasına 2004 yılında eklenen bu fıkra ile ilk defa cinsiyet eşitliğine vurgu yapılmıştır.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması hangi kanunla sağlanmıştır?

Türk Medeni Kanunu ile birlikte kişilerin hak ve borçları, aile kurumunun işleyişi ve sona ermesi, mülkiyet ilişkileri, miras sorunları gibi konularda kadın, erkek ve çocuk haklarını gözeten Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. 1 Mart 1926 yılında da Türk Ceza Kanunu

Kadın ve erkeğin eşit olması hangi ilke?

I- Eşitlik İlkesinin Anlamı: İnsan onurunda da ırk, dil, din ve cins farkı gözetilmeksizin bütün insanlar eşittirler. Anayasanın 10. maddesinde eşitlik ilkesi Kanun önünde eşitlik ilkesi olarak adlandırılmıştır.

Kadın ve erkek hakları eşit midir?

İslamî inanca göre, kadınerkek bütün fertler gerek görev ve sorumlulukları gerekse hak ve ödevleri bakımından eşit yaratılmıştır. Bu eşitlik bir bütünü tamamlayan parçalar mesabesindedir. Aile içerisinde, kadının görev ve sorumlulukları ayrı; erkeğin görev ve sorumlukları ayrıdır.

Türk Medeni Kanunu ile Türk kadını hangi hakları elde etmiştir?

Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara istedikleri meslekleri seçebilme hakkı tanınındı. Miras, boşanma gibi konularda kadın erkek eşitliği sağlandı. Cumhuriyet döneminde yapılan reformlar sayesinde de Türk kadını, boşanma hakkında, seçme seçilme, eğitim, meslek seçimi, kamu görevleri yapma haklarına kavuşmuştur.

Kadın erkek eşitliği hangi yıl sağlanmıştır?

Türk Kanunu Medenisi, Türkiye'de 17 Şubat 1926'da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM'de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı kanundur.

Medeni kanunun kabul edilmesiyle hangi alanlarda kadın erkek eşitliği sağlanmıştır?

Medeni kanunun kabul edilmesiyle, aile yapısında önemli değişiklikler meydana geldi, mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirildi, evliliklerde resmi nikah yapma zorunluluğu getirildi, tek eşle evlilik esası benimsendi.

Kadınlara eşitlik hangi ilke?

Bu devrimlerin temeli ise Atatürk'ün ilkelerine dayanır. Bunlardan 5 Aralık 1934'te de Türkiye Büyük Millet Meclisince kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasa da M. K. ATATÜRK'ün cumhuriyetçilik ve halkçılık ilkelerinin sonucudur.

About the Author

You may also like these