Kdv genel tebliği

117 Seri No lu KDV Genel Tebliği nedir?

KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

KDV tevkifatı ne zaman başladı?

Kısmi KDV tevkifatı, diğer gerekli görülen haller kapsamında 2012 yılında başlanılan bir uygulamadır.

KDV tevkifatı 2021 kimlere uygulanır?

KDV mükellefleri tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün teslimlerde (su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji kullanımları hariç), söz konusu kurum tarafından (2/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.”

Hangisi KDV’den istisna kapsamına girer?

İstisna kapsamına; genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ve köylere bağışlanmak üzere Tebliğin (II/B-15.1.1.) bölümünde sayılan tesislerin inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler girmektedir.

Hangi durumlarda tevkifat zorunluluğu bulunmuyor?

4- Hangi Durumlarda Tevkifat Zorunluluğu Bulunmuyor? Basit usule tabi mükelleflerin, vergiden muaf esnaf, sanatkar ve çiftçiler ile nihai tüketicilerin (hizmet alanların) yaptıracakları yük taşımacılığı hizmetlerinde (KDV mükellefi olmadıklarından) KDV tevkifatı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

KDV’nin kanuni mükellefi kimlerdir?

KDV Kanunu'nun 8. Maddesine göre, bu verginin mükellefi satıcılardır. Ancak, anılan vergi dolaylı bir vergi türü olup, verginin kanuni yüklenicisi yada diğer bir deyimle taşıyıcısı mal veya hizmetin alıcılarıdır.

Tevkifattan kim sorumlu?

Çalışmanın önceki bölümünde açıklandığı üzere, kdv tevkifatının yasal dayanağı KDVK'nın 9. maddesi olup bu madde “vergi sorumlusu” başlığı ile düzenlenmiştir. Dolayısıyla kdv tevkifatı yapacak kişi veya kurum, bir başka anlatım ile vergi sorumlusu tayin edilendir.

About the Author

You may also like these