Platon devlet görüşü

Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.

Devlet iyi Ideasının bilgisine sahip olan bir filozof tarafından yönetilmelidir hangi kitap?

Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir. Eserde Platon'un hocası olan Sokrates'in konuşmaları yer almaktadır. Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir.

Platon’un devlet isimli kitabında yer alan eğitimle ilgili görüşleri nelerdir?

Eğitimde Model Olma Platon'un Devlet kitabında ifade edilen eğitim anlayışına genel olarak baktığımızda bireylere sadece yapmaları gerektiğini söylemenin anlamsız olduğu ve eğitimin sadece güç elde etmek için kullanılan bir araç olarak görüldüğü üzerinde durulmaktadır.

Platon’un devlet ütopyası nedir?

Platon'un Ütopyası Bekçiler sınıfı toplum içinde güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunur. Yöneticiler sınıfı ise devleti yönetir. Bu toplumda her sınıfın bir erdemi vardır. İşçi sınıfının erdemi kanaatkar olmak, bekçi sınıfının erdemi cesaret, yöneticilerin erdemi ise bilgeliktir.

Aristo’ya göre devlet nedir?

Aristoteles; ideal devlet olarak adlandırdığı yönetim şeklinde, homojen bir toplum yapısı çizen düşünür, aşırı zengin ve aşırı yoksulluğun olmadığı orta halli sınıfın oluşturduğu, eşit haklara sahip ve herkesin söz sahibi olduğu yönetime işaret etmektedir (Şenel,2002:175).

Sokratese göre devlet nedir?

Sokrates'e göre devletin varlık sebebi iyilik ve adalettir ve hukuk gereklidir. Ancak sorun devlette ve yasada değil devleti temsil eden, yasaları uygulayandadır.

Sokrates’in görüşleri nelerdir?

Sokrates'e göre insanı kötülüğe sürükleyen bilgisizliğidir. “kimse bilerek kötülük yapmaz.” Sözü ile kişinin iyi bir yaşam sürmesini bilgi sahibi olmasına bağlamıştır. Bilgi edinen kişi erdeme sahip olacaktır. Erdem ve bilgi Sokrates'e göre özdeştir.

Platon a göre iktidarın kaynağı nedir?

Platon'un ideal devlet anlayışında insan ile devlet bir tutulmuştur. Platon'a göre devlet denilen mekanizma büyütülmüş insandır. Platon insanın ruh ve bedenden oluştuğunu, insan ruhunu da istekler, akıl ve irade olmak üzere üç bölüme ayırmıştır. … Ona göre ideal devleti aristokratlar yönetmelidir.

About the Author

You may also like these